Historien om gammelt glass
Forfatter : Torill Løvstad MOLO AS 28.04.2023
Det første vindusglasset som ble laget var kronglass. Teknikken var kjent fra romertiden, og Hurdal glassverk startet sin produksjon av kronglass i 1755. Glasset ble blåst i en stor tallerken, i noen tilfeller helt opp i 1,3 meter i diameter. Deretter ble glasset skåret opp i ruter. Midtpartiet, kulpen, var den dårligste delen og ble ofte brukt i kjeller og loftsvinduer.
Glasset hadde ofte mørk grønn farge.
Glassblåserer i arbeid for å lage kronglass. Slikt glass ble laget frem til ca. 1780, hvor fremstillingsmetoden endret seg.
I 1780 hadde man funnet en ny og mer effektiv måte å blåse glass. Metoden betegnes ofte som sylinderblåst glass, noen ganger som taffelglass. Dette er metoden, som Glashütte Lamberts benytter når de blåser vindusglass i dag. Det utføres på denne måten :
Bilder fra Lamberts fabrikk i Waldsassen helt syd i Tyskland på grensen til Tsjekkia.
For å blåse glass i gamle dager trengte man god tilgang på to ting, sand av en viss kvalitet, glass lages av smeltet sand, og mye skog, da det gikk med mye tømmer til å fyre glassovnene. Ved Hurdal glassverk og ved Lamberts glassverk, var det god tilgang på begge deler. Sanden ved Hurdal glassverk ga glasset en grønnfarge til å begynne med, fra ca. 1780-1800. Deretter lykkes det glassverket å fremstille en glasstype som var lys blå. Glasset, som heter NA 300xx, er en etterlikning av glassfargen som ble produsert ved Hurdal glassverk ca. 1800-1850. Denne fargen blir spesiallaget av Lamberts for MOLO AS. Jeg vet i dag om 5 norske gårder fra denne perioden som har denne glassfargen, 2 gårder i Hurdal, 1 i Solør og 1 på Hedmark og Eidsvollbygningen. Under restaureringen av Eidsvollbygningen i 2012-14, ble det levert sylinderblåst glass fra Lambert, og både farge og ujevnheter ble nøye avstemt med det gamle glasset i vinduene der.
Fra 1850-1928 ble glasset fortsatt blåst i sylinderform, men man lykkes å lage glasset litt lysere blått. Hele poenget var jo å lage glasset så klart og uten farge som mulig. Man ønsket også å lage glassrutene så glatte som mulig, men det var vanskelig å få til.
1780-1800 1800-1850 1850-1928
Vindusglass ble blåst i sylinder helt frem til 1928.
I 1928 hadde Drammen glassverk funnet opp en helt ny og enklere metode å lage glass, nemlig maskintrukket glass. Dette glasset har ujevnheter i form av riller, men rillene er nesten symmetriske og går kun en vei. Glasset skal monteres slik at rillene går loddrett. Maskintrukket glass brukes i vinduer fra 1928-1950.
Etter 1950 kommer glass slik vi kjenner det i dag, nemlig floatglass.
MOLO leverer følgende glasstyper:
Glasshütte Lambert har blåst vindusglass uavbrutt siden 1906. De blåser også farget glass, katedralglass, glass til blyglassvinduer, rundeller og glass til glassmalerier i kirker.
De kan etterlikne nesten enhver struktur og farge på glass.
Farget glass farges med naturlige pigmenter.
På MOLO har vi 3 kasser med små fargeprøver på glass som Lambert kan levere. Vi kan også sende en glassprøve til Lambert og be dem kopiere den. Lambert lager ikke moderne glass i det hele tatt, kun sylinderblåst glass.
Hos MOLO lagerholder vi paller med sylinderblåst vindusglass fra Lambert, og skjærer glass etter mål i vårt verksted. Glasset er 2mm tykt, og leveres fra Lambert i platestørrelse 800x1000mm.
Vi lagerholder også farget glass i fargene grønt, gult, rødt og koboltblått, samt syrebehandlet glass i mønstrene storstjerne og kattelabb.
Gammelt sylinderblåst glass :
Molo AS lagerholder gammelt, sylinderblåst glass, men lageret har krympet kraftig de siste årene, og det er vanskelig å få tak i mer. Vi har også begrenset mengde av en del andre glasstyper.
Dette er nyprodusert, maskintrukket glass, og likner på glasset de begynte å lage ved Drammen glassverk i 1928-1950. Det har loddrette riller. Det kan bestilles. Imidlertid er det gamle maskintrukne glasset penere enn det nyproduserte glasset, så vi leverer helst gammelt, maskintrukket glass til prosjekter, hvis vi har behov for det.
Restover en type maskintrukket glass, som lages ved at glassplaten trekkes loddrett oppover i et stativ. På den måten blir det ujevnheter i glasset. Glasstykkelse er 2,75mm og glassplatene blir veldig store. Dette glasset lages for å etterlikne sylinderblåst glass fra rundt 1900-tallet, selv om metoden er annerledes. Det ser faktisk ikke så verst ut, men når solen treffer glassflaten, får ikke restover det fantastiske lysspillet, som gammelt eller nyprodusert sylinderblåst glass har.
Glasset er helt klart, og mangler den svake blåfargen til sylinderblåst vindusglass. Fordelen med restover er at den leveres i meget store glassplater, 2700 x 1500mm, og kan brukes der vi ikke kan levere store nok vindusglass fra Lambert, eller fra vårt lager av gammelt glass. Lambert klarer ikke å blåse like store glassruter i dag, som de klarte i gamle dager, dessverre.
MOLO AS skjærer glass selv i vårt verksted. Gammelt glass leveres kun ferdig tilskåret. Nytt sylinderblåst glass kan leveres ferdig skåret eller i hele plater, enkeltvis eller på pall.