Hvordan male med linoljemaling

MOLO A/S

Male med linoljemaling ute – hva bør jeg vite?

 

Forfatter : Torill Løvstad 07.06.2023 

 

Hvor skal du søke råd

Hvis du vurderer å male med linoljemaling og trenger råd, kontakt en produsent av linoljemaling, eller en forhandler av linoljemaling, ikke spør i en vanlig fargehandel eller byggvareforretning, som ikke fører slike produkter. De vil finne tusen unnskyldninger for hvorfor du skal la være å male med linoljemaling, og heller benytte moderne produkter. Overlat samtalen om linoljemaling til de som er eksperter på det, akkurat som du bør overlate til eksperter på moderne maling å uttale seg om den. 

Hva bør du vite selv?

Linoljemaling kan males på alle overflater, så lenge overflaten er ren og tørr. Det må ikke være over 15% fuktighet i treverket før du maler. Er du i tvil, benytt fuktighetsmåler. 

Har du problemer med gammel linoljeblæring på enkelte vegger (som oftest syd og vestvegg), kan det være nyttig å fjerne malingen her. Benytt i så fall en varmelampe som f.eks Spotheater, som fjerner maling med infrarødt lys. Varmluftspistol kan eventuelt også benyttes, hvis du er litt forsiktig.  

Linoljeblærer på en vegg har kommet fordi det er malt med en diffusjonstett maling, ofte plastmaling, på toppen av en linoljemaling som er diffusjonsåpen. Veggen får da ikke puste, og det har blitt dannet blærer. Linoljeblæring forekommer ikke hvis du maler med linoljemaling på ubehandlet vegg, eller på toppen av gamle malingslag.  

Alle hus, som er bygget før 1950 har linoljemaling i bunnen, før denne tid fantes det nesten ikke andre alternative malinger til utvendig bruk. Komposisjonsmaling, tranmaling og tjære var også i bruk, men moderne malinger som alkydoljemaling, moderne beis og plastmaling, fikk de fleste ikke tak i før etter 1950, selv om alkydoljemaling ble utviklet i Tyskland under annen verdenskrig.  

Jeg er av den oppfatning, at alle hus før 1950, som tidligere er malt med linoljemaling bør males med linoljemaling igjen. 


Hvordan velge riktig malingsprodusent 

Når du har kommet til valg av linoljemalingsprodusent, er det viktig at du velger en tradisjonell linoljemaling. Det finnes flere produsenter på markedet i Skandinavia, noen veldig små og noen større produsenter som lager god, tradisjonell linoljemaling, men også produsenter som lager blandingsprodukter som kan se ut som en linoljemaling, men i virkeligheten ikke er det. Ikke la deg lure av at noen skriver på etiketten at deres produkt er godkjent av norsk eller svensk Riksantikvar, dette er kun et salgstriks, og har ikke rot i virkeligheten.    

Når du skal velge en god linoljemaling, skal den inneholde følgende ingredienser: 

  1. 1. Kokt, kaldpresset linolje. Hvis det på etiketten ikke står kaldpresset linolje, har den ingenting på veggen din å gjøre. Dette er et kvalitetsstempel, og er linoljen kaldpresset, står det skrevet. (varmpresset linolje gir mye unødvendig svartsoppoppvekst, vond lukt og forsinket tørketid) 


  1. 2. Naturlig pigment. Linoljemaling brekkes for hånd ved hjelp av naturlige mineralpigmenter, som stort sett er veldig fargeekte. Tidligere var noen av pigmentene giftige, enten i produksjon eller bruk, det brukes ikke giftige pigmenter av linoljemalingsprodusentene i dag. Dersom du tilbys en linoljemaling brukket etter NCS kode på en blandemaskin, brukes ikke naturlige pigmenter, og du har med et blandingsprodukt å gjøre, ikke en ren linoljemaling. 


  1. 3. Linoljemaling er ofte tilsatt et tørkemiddel i veldig liten dose, som f.eks koboltsikativ eller mangansikativ.  Malingen kan også være tilsatt kritt i tillegg til pigment, og dette er helt greit.

  2.   

  1. 4. For å hindre svartsoppoppvekst tilsettes maling til utendørs bruk ofte sinkhvitt pigment. (sinkoksid). Ottosson tilsetter sinkoksid direkte i sine malinger etter behov, slik at malingen er ferdig til bruk. Allbäck leverer dette som et to-komponent system hvor kunden blander sink i malingen selv. 2dl sink til 1 liter maling eller 1 liter sink til 3 liter maling. En sinkprosent på 10-25% avhengig av farge anbefales. Her kan det være forskjeller fra produsent til produsent, så be om anbefaling fra din valgte produsent. Mørke farger som mørk brun, svart, mørk grønn og mørk blå trenger ikke tilsats av sink. En mørk vegg trekker solen til seg, og veggen tørker raskt opp etter regnvær. Svartsoppen får da ikke noe godt miljø for å vokse, den trenger fuktighet.  


  1. 5. En ekte linoljemaling skal ikke inneholde løsningsmidler, da bør du bli mistenksom. Det er imidlertid mulig å tynne enkelte linoljemalinger med terpentin under maleprosessen. Her må du høre nøye på produsent/forhandler.   

 

Slik går du i gang

Før maling, fjernes løs maling ved hjelp av en god malingsskrape, evt. varmluftspistol/varmelampe. All maling behøver ikke fjernes, et gammelt hus skal ikke se ut som nytt, en veteranvegg er vakker, og fargespor bevares for fremtiden.  

Husk å lage en fargetrapp først, slik at du har dokumentasjon på tidligere farger. Øverst på veggen er et bra sted å lage fargetrapp. 

Huset må deretter vaskes grundig for hånd med skurekost av naturbust (plastbust sliter for mye på treverket).  

Vask med salmiakkvann eller klorvann. Jeg anbefaler salmiakk, da det er bedre for miljøet, og har samme effekt som klor, den dreper svartsopp. Bruk sterk blanding, 2dl salmiakk til 10 liter vann. Benytt hansker. Veggen skyldes med rent vann, men ikke benytt høytrykksspyler. Høytrykkspyler sliter for mye på treverket, og veggen blir fort for våt, slik at du må bruke flere måneder før den er tørr nok til å male. Når du skal male med linoljemaling, er det ingen problemer om det er spor at salmiakk på veggen, malingen sitter likevel. 

Planlegg malingen, slik at du har en godværsperiode foran deg når du skal male. Da får du rask tørk, og best resultat. Det må være under 15% fuktighet i treverket.  

Lyse farger tørker på ca. 24 timer, mørke farger kan bruke inntil 3 døgn på å tørke i ideell temperatur. (ca. 20 grader) Er det kaldere, tar det litt lenger tid. (dette gjelder linoljemaling fra Allbäck og Ottosson, andre produsenter kan variere litt)  

Hvordan maler du

Pensler

Når du skal male med linoljemaling, anbefaler jeg at det benyttes pensler av ekte svinebust. De er spenstige nok til å stryke tynne strøk, som er viktig for linoljemaling. Ovale og runde pensler anbefales til utvendig fasade. Ikke benytt for store pensler, det går ikke fortere, du får bare for tykke strøk, med rynking i malingsfilmen som resultat. 65mm oval pensel er største størrelse du kan benytte. 

Grunning 

Dersom du skal male på ny panel, som er hurtigvokst, evt. på veldig gammel og oppsprukket panel, kan du grunne med et tynt strøk rå, kaldpresset linolje fra Allbäck eller Ottosson først. Det er ikke snakk om å sause inn veggen med olje, 1 liter rå linolje er nok til 15m2 vegg. Ikke mal over før oljen er tørr. Det tar ca. 24 timer. Test om det er tørt ved å legge et hvitt ark på veggen. Får du ikke fettflekk, kan du male.  

Er det malt fra før, eller treverket virker fett, droppes grunning. 

NB: Ny kjerneved skal aldri grunnes med linolje. Den er så fet, at den i stedet trenger å avfettes med salmiakkvann før du maler.  

Male med Ottossons linoljemaling

Det er mulig å male med Ottossons linoljemaling på to måter : enten maler du fra magert til fett, eller like fett i alle strøk. 

Hvis du ønsker å male fra magert til fett, gjør du følgende : strøk 1 tynnes med 15% terpentin, strøk 2 med 10% terpentin og strøk 3 med uspedd maling, evt tynnet med 10% ekstra kokt linolje fra Ottosson. 

Hvis du ikke liker løsemidler, kan du tynne hele malingsboksen før du begynner med 10% ekstra kokt linolje fra Ottosson, og male med samme maling i alle strøk. (du maler da med like fet maling i alle strøk) 

Dette gjelder dersom veggen er ubehandlet fra før. Er veggen malt fra før, er to strøk nok, og du dropper første strøket.  

Male med Allbäcks linoljemaling

Allbäcks linoljemaling er ferdig til bruk på boks, og skal ikke tynnes ekstra hverken med linolje eller terpentin, men males med samme maling i alle strøk. Til utendørs bruk tilsetter man imidlertid zinkhvit maling for å hindre svartsoppoppvekst. 2dl sink til 1 liter linoljemaling eller 1 liter sink til 3 liter linoljemaling. (Dette er to ferdige malinger som blandes sammen.) 

Sparkling av sprekker i panel

Veggene skal ikke sparkles utvendig. I noen tilfeller er det likevel nødvendig å sparkle noen sprekker, benytt i så fall linoljekitt. Allbäcks linoljekitt egner seg best, etter min oppfatning. Det er overmalbart med en gang.  

 

 

Kitting av vinduer

Vinduer kittes med ekte linoljekitt før de males med linoljemaling. Allbäcks linoljekitt og Illbruck linoljekitt er gode produsenter av ekte linoljekitt. Allbäcks linoljekitt oppbevares i fryser, og er dermed holdbart i årevis. Det kan tilføres ekstra kritt, hvis man ønsker en stivere konsistens. Illbruck linoljekitt holder lenge i romtemperatur, ca. 1 år. Plastkitt og akrylmasse er fy på gamle hus. 

Kvister som blør 

Vanligvis bruker vi ikke schellakk ute, men noen ganger er det nødvendig. Hvis kvistene er veldig fete eller blør, er det egentlig best å male et strøk linoljemaling det ene året, så vente et år, før du går på neste malingsrunde, slik at kvistene har blødd fra seg. Problemet oppstår ofte ved godt kjernevirke. Har du ikke tid til å vente, påfør 3 strøk med schellakk på kvistene, som er et problem. MOLO lager schellakken selv på gamlemåten med 96% sprit og scellakkflak, derfor er vår schelakk meget effektiv. Den tørker på 10 minutter.  

Hva må du huske

En god leveregel er, mal ferdig når du først er i gang. Generelt trenger vegg malt fra før 2 strøk, umalt vegg 3 strøk maling. Når du er ferdig skal du ha oppnådd en jevn glans. Har du ikke det, kan deler av veggen trenge mer maling, f.eks dersom en vegg er spesielt utsatt for vær og vind, eller det er veldig lenge siden den ble malt sist. 

 

Ingrediensene i Allbäck og Ottosson linoljemaling 

Pigmenter

Både Allbäck og Ottosson benytter ekte mineralpigmenter. Ottosson har i tillegg sitt eget valseverk, og har på den måten muligheten til å lage en lang rekke ettpigmentsfarger ut i fra ekte pigmenter. Ottosson er den eneste linoljemalingsprodusenten, som har eget valseverk.     

Linolje

Både Allbäck og Ottosson dyrker oljelin i Skåne, som siden kaldpresses til linolje. Ved kaldpressing får man ut om lag 20% linolje av linfrøene, resten blir til pellets, som selges som dyrefor.  

Ottosson lagrer deretter oljen sin i 6 måneder før bruk, slik at eventuelle slaggprodukter kan sedimentere, og ikke brukes i malingen.  

Allbäck lagrer også sin olje før bruk, men de utfører i tillegg en avansert rensing av linoljen ved hjelp av vann ved en viss temperatur. Denne ekstra renseprosessen, som Allbäck kaller avslemming, gir Allbäcks linoljemaling en høyere glansgrad enn de andre linoljemalingsprodusentene, noe som først og fremst har betydning innendørs.  

Glansgrad

Glansgraden til Allbäcks linoljemaling er 50 når huset er nymalt, og går ned til glansgrad 35 etter ca. 1 måned. Glansgraden til Ottossons linoljemaling er 25-30 nymalt, men går ned til glansgrad 15 etter ca. 1 måned. Innendørs holder disse glansgradene lenge, men utendørs vil all linoljemaling matte seg relativt raskt. Mørke farger matter seg raskere enn lyse farger. Når det har gått en del år, begynner malingen å kritte, d.v.s du kan få pigment på hånden når du tar på veggen. Pigmentet vil binde seg på nytt hvis du påfører et nytt strøk kokt, kaldpresset linolje.  

Dekningsgrad

Dekningsgraden på en ekte, god linoljemaling er høy. Strøk 1 på ubehandlet vegg dekker 15m2 pr. liter, strøk 2 og 3 på vegg malt fra før dekker 20m2 pr. liter. (dekningsgraden gjelder Allbäck og Ottosson linoljemaling, de andre linoljemalingsprodusentene har lavere dekningsgrad.) 

Linoljemaling er laget for å males på høvlet panel, noe den egner seg utmerket til. Det betyr ikke at du ikke kan male på uhøvlet panel, men du må regne 1/3 høyere malingsforbruk på uhøvlet panel.   

Fargevalg

Fargevalg : Vær stolt av den norske fargehistorien som  er annerledes enn svensk, dansk og finsk fargehistorie. Velg norske originalfarger, så tar vi vare på norsk bygningskultur sammen. Hos MOLO  hjelper vi deg gjerne å komme frem til originale, norske farger.  

Pris

Prisen på 1 liter linoljemaling er høyere enn prisen på 1 liter moderne maling, men linoljemaling dekker ca 2-3 ganger så mye pr. liter maling, så sluttsummen går egentlig i linoljemalingens favør. I det siste er det dessuten kun 0,75 liter maling i 1 liter boks med moderne maling.  

Når er det tid for å male om 

All linoljemaling blir matt ute etter noe tid, uansett hvordan du lager den, mørke farger blir fortere matte enn lyse farger.  

Hvor ofte du skal male huset avhenger av beliggenhet, og hvilken vegg det er snakk om. Nord og østvegg pleier holde 2 år mer enn vest og syd vegg. En god regel er å male der det trengs, når det trengs. Jeg malte to vegger av huset mitt i fjor, da var det 10 år siden sist. Jeg skal vente 2 år til før jeg tar de to neste veggene. 

Generelt om linoljemaling

Alle produsenter har litt ulike anbefalinger, det betyr ikke at noe er feil, hver enkelt maler hadde også sine egne triks i gamle dager som de holdt hemmelig. Det er flere måter som kan være riktig fremgangsmåte for maling, men en god linoljemaling skal inneholde ingrediensene i punkt 1-5 over, ellers er det ingen ekte linoljemaling. Følg også hver enkelt produsents anbefalinger, når du maler med deres maling.  

Det er mulig å tilsette 10prosent ekstra standolje i linoljemalingen for å få en hardere overflate og høyere glans. Større mengde standolje i malingen enn 10%, fører til at malingen blir så tykk å stryke ut, at det ikke er mulig uten også å tilsette store mengder løsemidler før påføring, noe som kan ødelegge linoljemalingen 

Ønsker man det, kan Allbäcks linoljemaling tilsettes 5-10% linolje extra, og Ottossons linoljemaling kan tilsettes 10% soloxidert linolje.  

Det har vært en periode hvor flere linoljemalingsprodusenter har forsøkt å etterlikne glansen i moderne maling. Dette kan bare gjøres ved å tilsette ulike kinesiske treoljer, store mengder standolje og alkydolje i utendørs maling, men glansen vil uansett bare holde i et år ute, så blir det matt igjen. 10 % standolje som tilsats til maling innendørs på spesielt utsatte steder, som vindusbrett og dører, evt. til bruk i dekorasjonsmaling kan være absolutt være aktuelt.  

En ekte linoljemaling er blank når den er nymalt, men den mattes gradvis ned til en helt matt overflate utvendig. Det er jo egentlig det som er vakkert! Hvis man tilsetter andre oljer i malingen, blir det større overflatespenning i overflaten, og malingen vil over tid lettere flasse av, som den gamle alkydoljemalingen gjorde, og du får en stor skrapejobb siden.  

En linoljemaling laget på gamlemåten, med kun kokt, kaldpresset linolje, naturlig mineralpigment og evt. litt kritt, vil sakte men sikkert slites ned av vær og vind i takt med at bindemiddelet, som er linoljen, brukes opp. Det kan påføres nytt bindemiddel i form av kokt, kaldpresset linolje underveis, for å utsette neste malingsrunde, men til slutt blir oljen brukt opp, og pigmentet faller sakte men sikkert av veggen. På den måten blir det ikke tykkere og tykkere malingslag, malingen er laget som et offerskikt, malingen ofres, mens treverket beskyttes. 

En ekte linoljemaling er miljøvennlig både i produksjon og bruk.  

Sinktilsats 

For å hindre svartsoppoppvekst ute, tilsetter de fleste linoljemalingsprodusentene sinkoksid. Det er ikke bra å tømme en sekk sinkhvitt pigment under et tre eller i et fiskevann. Treet dør og algene som fisken spiser, klarer seg ikke. Samtidig er alle levende organismer avhengig av litt sinkoksid i kosten. Det er mengdene vi må passe på. Bundet i linolje er ikke sinkoksid farlig for miljø, dyr eller mennesker. 

Selv med en sinkprosent opp i 50% klarte ikke forskningslaboratoriet Toxicon å finne sinkoksid i sporbar konsentrasjon i jordsmonnet nedenfor veggen, som var malt med Ottosson spesiallagete linoljemaling bestående av 25% titanhvitt pigment, 50% sinkhvitt pigment og kokt, kaldpresset linolje, som bindemiddel. Dette er et ekstremt høyt sinkinnhold, kun for testens skyld, vanlig titan/zink linoljemaling fra Ottosson inneholder ca. 20% sinkhvitt pigment og 80% titanhvitt pigment i linolje. Testen fra Toxicon kan leses på MOLO sin hjemmeside under fagartikler.  

Tilsats av sink i malingen har flere gode egenskaper. Den hindrer svartsoppoppvekst, gir en hardere og mer slitesterk malingsfilm, reduserer gulning av linoljemaling inne og gir en raskere tørketid. 

 

Oppsummering

Hvorfor skal du velge linoljemaling? 

-Den beskytter treverket spesielt godt 

-Linoljemaling er diffusjonsåpen, veggen puster 

-Malingen er miljøvennlig både i produksjon og bruk 

-De naturlige pigmentene gir deg tilbake de vakre, originale fargene 

-Malingen blir et offerskjikt, malingen brukes sakte opp av vær og vind mens treverket beskyttes      utmerket. 

-Du slipper en voldsom skrapejobb neste gang du skal male. 


 
 
 
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn