Behandling av gamle støpejernsvinduer

 

07.06.2023 

Behandling av støpejernsvinduer 

(til rustbehandling av rekkverk eller andre produkter av støpejern kan samme metode benyttes) 

 

  • 1. Er støpejernsvinduene rustet, sandblås dem først. Husk å ta ut glasset! 


  • 2. NB! De ikke utsettes for noe fukt før du går til neste skritt. Børst dem rene! 


  • 3. Mal to tynne strøk linoljemaling basert ekte jernmønjepigment (andre jernoksider kan ikke brukes) Slik malingleveres av linoljemalingsprodusenten Ottosson, men finnes ellers ikke i sortimentet hos de andre linoljemalingsprodusenter. Tørketid for jernmønje er 2-3 døgn. Ikke mal neste strøk før første strøk er helt tørt. Ideell tørk får du ved ca. romtemperatur og god oksygentilgang  


  • 4. Jernmønjepigment, var pigmentet som etterfulgte blymønje som rustbehandlingsmiddel. Jernmønje er helt miljøvennlig og ikke giftig for maleren. Blymønje, som man brukte tidligere, er giftig! 


  • 5. Til slutt males 2-3 strøk med linoljemaling basert ekte grafittpigment. Dette er viktig, da også grafitt pigment virker rustbeskyttende. Det er kun Ottosson som leverer dette. Allbeck leverer noe som heter grafittgrå, men dette gjenspeiler kun fargen, og er basert jernoksidsvartpigment og ikke grafitt pigment. Denne kan derfor ikke brukes til rustbehandling. 


  • 6. Grafittpigment vil alltid sverte, dette kan avhjelpes ved at man bruker et strøk av en av de følgende produkter til toppbehandling : standolje/soloxidert linolje fra Ottosson eller klar linoljevoks fra Allbeck. Dette kan være nødvendig f.eks håndløperen til et rekkverk, men er ikke nødvendig et takvindu. 


  • 7. Før 1920 tilsatte man blymønje i linoljekittet for at kittet skulle bli hardt, og dermed feste glassruten i jernvinduer.(det brukes ikke glasstift slike vinduer). Blymønje er giftig, idag vi jukse litt. Jeg anbefaler å legge en stripe linoljekitt i kittfalsen og samtidig lime glasset fast i rammen med en liten prikk silikon i hvert hjørne.Glassruten kittes innsidenSilikonen holder glassruten plass til linoljekittet har blitt hardt, og ruten er ordentlig festet. Illbruck linoljekitt passer godt sammen med Ottossons linoljemaling og leveres både i patron og vanlig kittboks. Kittet overmales med grafitt linoljemaling 


Tilleggsopplysninger

Jernmønje 

Jernmønje består av stoffet hæmatit, Fe2O3. Dette er et naturlig forekommende jernoksid, som fremstilles ved glødning og pulverisering av visse jernmalmer. Jernmønje er ikke giftig, og malingen inneholder ingen giftige forbindelser. Pigmentet er kjent fra oldtiden, og er fortsatt i handelen. Pigmentet blandet i linolje gir en brunrød farge 

Det er viktig å ikke forveksle jernmønje med de andre røde jernoksidene som er kunstig fremstilt. Det er kun jernmønje som virker rustbeskyttende. 

Pigmentet er meget tungt, har god dekkevne, men synker lett til bunnen i malingsboksen, og røres jevnlig opp under bruk.  

Siden jernmønje(Hæmatit) ligger lavere i spenningsrekken enn rent jern, virker jernmønjen som et offerlag, som langsomt tæres før jernet. Jernmønje er kjemisk helt nøytralt, og dette er avgjørende for om det skal være en effektiv rustbeskyttelsesfarge.   

 
 
 
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn