Rustbeskyttelse av beslag



Oppskrift på rustbehandling av hengsler og hjørnejern til vinduer med linoljeprodukter

Forfatter : Torill Løvstad, skrevet 27.04.2023


Forbehandling av gamle beslag

Fjern først gammel maling fra beslagene. Dette kan gjøres ved hjelp av to metoder (husk god ventilasjon her, det kan være bly(giftig) i den gamle malingen):

1. Luting : her må du være sikker på at hjørnejernet ikke er laget av zamak. Dette gjelder noen hjørnejern og vindusbeslag levert etter krigen. Zamak spises opp av lut, og blir faktisk helt borte hvis du venter lenge nok. De aller fleste hjørnejern tåler imidlertid luting. Husk å etterskylle godt med rent vann. Evt. Rust på beslagene pusses av mekanisk etterpå.

2. Fjern maling ved å koke beslagene på lav temperatur i en blanding av Allbäcks linsåpe og vann. (ikke spar på såpen her) Beslagene må koke noen timer, men fordelen er at rusten også blir borte samtidig.

Deretter er den en fordel om beslagene linoljebrennes. Det gjøres ved at beslagene varmes opp til de blir blå, ikke røde, da blir de ødelagt. Benytt en blåselampe, samme type som benyttes til skismøring, og stikk beslagene deretter rett ned i et kar med rå linolje fra Allbäck eller Ottosson. Heng så beslagene opp til tørk i 24 timer før videre behandling. Ved å varme opp gammelt jern, åpner porene i jernet seg såpass mye, at linoljen trekker litt inn i jernet, og virker på den måten rustbeskyttende. Dette er ikke tilstrekkelig overflatebehandling, men et godt grunnlag for videre rustbehandling.

Forbehandling nye beslag

Jernet i nye beslag er litt annerledes en jernet i gamle beslag, og kan derfor ikke linoljebrennes. Det er viktig at beslagene er helt fri for rust før man starter. Er det prikker av rust, må dette pusses av med stålull. Det er mulig å stryke et tynt lag med rå linolje over beslagene først, men de må da tørke i 24 timer, før videre behandling. Etter min erfaring er det ikke absolutt nødvendig å behandle med linolje først på nye beslag, det er mulig å male rett på rene beslag med jernmønje fra Ottosson, men noen ønsker å legge på et tynt lag med linolje først, for sikkerhetsskyld.

Ta også hensyn til følgende

I «Fagbok for malere», forfattere H.P.Hofseth, Andreas Nygaard og Gregor Paulsson s. 239 fra 1938 står det å lese : ”den flate som males må ikke bare være omhyggelig rengjort, men må være aldeles tørr. Det nytter ellers ikke å rengjøre flaten, ja selv om den er sandblåst slik at den er speilblank, vil resultatet bli mislykket, hvis overflaten ikke er tørr, eller hvis man stryker den vått i vått eller i tåket vær. Hele forarbeidet er da simpelthen bortkastet.”

Rustbehandling med jernmønje fra Ottosson

1. Grunning
Utføres med 2 tynne strøk jernmønje fra Ottosson. (Malingen må bestå av ekte jernmønjepigment, andre røde jernoksider har ikke samme rustbeskyttende egenskaper). Det er kun Ottosson som lager linoljemaling med ekte jernmønjepigment i dag. Jeg har utført flere forsøk med ulike pigmenter i linolje, og også benyttet moderne rustbeskyttelsesmidler, og jernmønje er det pigmentet som har klart seg aller best i mine forsøk, og har den fordel at det er fullstendig miljøvennlig. Husk å være spesielt nøye med å male evt. sveiseskjøter, da disse er spesielt utsatt for rust. Tørketid for jernmønje er 2-3 døgn. Ikke mal neste strøk før første strøk er helt tørt. Ideell tørk får du ved ca. romtemperatur, oksygentilgang (åpne opp vinduet eller en dør av og til), linoljemaling tørker ved at den binder seg til oksygen, lyset på om natten hvis mulig, da lys er en katalysator til tørkeprossessen. Lampe med ultraviolett lys, som brukes i drivhus, gir best effekt, men lys fra vanlig lyspære hjelper også. Mange profesjonelle benytter også en luftavfukter i verkstedet, noe som kanskje kan være en god ide. Husk, at hvis du maler i kjelleren, er det høyere luftfuktighet der, enn i resten av huset.(hvis du i motsatt fall setter temperaturen på 30 grader, slår av lyset og lukker døren, så tørker det aldri!) Mal med pensel av 100% svinebust. Mal tynne, jevne strøk.

2. Har du dårlig tid kan følgende hurtigmetode benyttes : Sett en vanlig stekeovn på 100 grader, pakk inn risten i aluminiumsfolie, benytt noe som «vegg» til å sette beslagene opp imot. (jeg pakket inn en brødform i aluminumsfolie). Mal beslagene på begge sider med et tynt strøk jernmønje fra Ottosson, sett de inn i ovnen som er forvarmet til 100grader. «Stek» dem i 2 timer, og malingen er tørr. Gjør det samme med neste strøk. Du må ha 2 strøk jernmønje. Jeg har testet rustbeskyttelsen med begge metoder, og beslagene klarer seg like bra mot rust etterpå, som metoden i punkt 1.

3. Hjørnejernene festes deretter til vindusrammen. Det beste er om rammen er rengjort og oljet på forhånd med et tynt lag oppvarmet rå linolje fra Allbäck eller Ottosson. Legg linoljekitt under hjørnejernet før det skrus eller spikres til rammen. Da vil linoljekittet hindre vann i å trenge inn på undersiden av hjørnejernet, med påfølgende rusting fra undersiden. Det er viktig at ekte linoljekitt benyttes. MOLO forhandler Allbäcks linoljekitt og Illbruck linoljekitt, som begge er ekte linoljekitt. Ikke benytt akrylkitt eller blandingskitt, som kun er linoljeforsterket.

4. Maling : Mal deretter rammen med hjørnejern og hengsler med 3 strøk ekte linoljemaling. Jeg anbefaler tilsats av sink i maling for å hindre svartsoppoppvekst. MOLO AS fører ekte linoljemaling fra Allbäck og Ottosson, som begge er godkjent av Riksantikvaren. Vi har god erfaring med begge produsenter. Vi har vært forhandler for Allbäck i 20 år og Ottosson i 18år. Det finnes flere produsenter som lager blandingsprodukter, og det er lurt å unngå disse. Tørketid for linoljemaling varierer etter hvilken farge du benytter. Alle lyse farger tørker i løpet av 24 timer ved ideell temperatur, mørke farger kan trenge 2-3 døgn. (Se tekst om ideell tørk i punkt 1 over.)

Tilleggsopplysninger

Jernmønje består av stoffet hæmatit, Fe2O3. Dette er et naturlig forekommende jernoksid, som fremstilles ved glødning og pulverisering av visse jernmalmer. Jernmønje er ikke giftig, og malingen inneholder ingen giftige forbindelser. Pigmentet er kjent fra oldtiden, og er fortsatt i handelen. Pigmentet blandet i linolje gir en brunrød farge.

Det er viktig å ikke forveksle jernmønje med de andre røde jernoksidene som er kunstig fremstilt. Det er kun jernmønje som virker rustbeskyttende.

Pigmentet er meget tungt, har god dekkevne, men synker lett til bunnen i malingsboksen, og må røres jevnlig opp under bruk.

Siden jernmønje(Hæmatit) ligger lavere i spenningsrekken enn rent jern, virker jernmønjen som et offerlag, som langsomt tæres før jernet. Jernmønje er kjemisk helt nøytralt, og dette er avgjørende for om det skal være en effektiv rustbeskyttelsesfarge.


 
 
 
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn