Historikken, likheter og ulikheter mellom linsåpe, grønnsåpe, dansk brunsåpe og dansk såpespon

Hva er forskjellen på linsåpe, grønnsåpe, brunsåpe og dansk såpespon? Hva egner seg best til skuregulv?


Såpens historie er minst 2000 år gammel. Fett ble kokt med aske for å lage et såpeliknende produkt. 

Frem til 1800-tallet, da man begynte å lage såpe i fabrikker, var dette en luksusvare kun tilgjengelig for de få som hadde råd til å betale for det. Alle andre brukte kun vann, av og til sammen med sand eller pimpstensmel for å skrubbe bort skitt. Klesvask ble skrubbet i rent vann.

Linsåpe var tidlig tilgjengelig på markedet i Skandinavia. Linsåpe ble, og blir fortsatt, laget av rå, kaldpresset linolje som kokes med Natriumhydroksyd(natriumlut) eller Kaliumhydroksyd(kalilut). 

Kaldpresset linolje lages ved kaldpressing av linfrøene fra linplanten. Ved kaldpressing av linfrø, får du ut den reneste oljen. Denne kokes det linsåpe av. 

Etter at forsåpningen har skjedd, vaskes restene av lut ut. Linsåpens pH varierer fra de ulike produsentene, Allbäcks linsåpe har pH 10, Ottossons linsåpe har pH 8,4. Etter fortynning i vann, blir pH lavere. (den pH, som jeg har oppgitt her, er i konsentrert såpeprodukt.) Ved innskuring av skuregulv er det ikke uvesentlig at linsåpen har relativt lav pH.

Linolje inneholder 50% linolensyre, ca. 0,6% av linolensyren lar seg ikke forsåpe. Linolensyren tilfører derfor ekstra fett i linsåpen, som er med på å gi en perfekt, fetere overflate på et skuregulv skurt med linsåpe. Andre vegetabilske oljer, som for eksempel rapsolje, inneholder 10% linolensyre, mens vegetabilske kilder som kokosfett, palmeolje og solsikkeolje, inneholder mindre enn 1 % linolensyre.

Såpe er, uansett i hvilken form det kommer, først og fremst et rengjøringsmiddel, men på grunn av linsåpens store innhold av linolensyre, gir dette linsåpen helt unike egenskaper. Hvis man er nysgjerrig på hvor mye olje som ikke er forsåpet i linsåpen, gjør en test. Hell eddik i et glass med linsåpe og rist godt, la stå. Etter hvert skiller linsåpen seg i 3 ulike skikt. På toppen ligger eddiken, i mellomskiktet ligger et fettskikt med linolensyre, og i bunnen ligger linsåpen. Da ser man lett hvor mye linolensyre, som ikke har forsåpet seg, og som i neste omgang er med på å gi et perfekt resultat ved såpeskuring av gulv med linsåpe.(linolensyre er en flerumettet fettsyre med 18 karbonatomer og tre dobbeltbindinger.) Kjemisk formel CH3(CH2CH=CH)3(CH2)7COOH 

Linoljen er tynn, så linsåpen blir også tynn, selv om den er konsentrert. Allbäck leverer flytende linsåpe, Ottosson leverer både fast og flytende linsåpe.
   
Grønnsåpe ble et populært rengjøringsprodukt på midten av 1800-tallet. Lilleborg startet sin fabrikk i Kristiania i 1833, og slo igjennom med oljeprodukter fra egen mølle ved Akerselva. I 1842 ble «sæbesyderiet»  bygd. På «sæbesyderiet» ble det kokt grønnsåpe og toalettsåpe. 

Lilleborg var ikke den eneste fabrikken som laget grønnsåpe i Norge på 1800-tallet, det var flere produsenter i Kristiania, men også i Larvik, Sørlandet/Kristiansand og Bergen, kanskje også andre steder i landet, men det er mulig Lilleborg var først ute. De var i hvert fall meget tidlig ute med merkevarebygging, så mange assosierer grønnsåpe kun med Lilleborgs Krystal grønnsåpe i dag. 

Linolje var dyrt, og hadde mange andre bruksområder, blant annet til linoljemaling, men frøene var også fine som mat for mennesker og kraftfor til dyr. 

Grønnsåpen ble i starten laget av presset hampfrø, som ble til hampfrøolje, som igjen ble kokt med kalilut til grønnsåpe. Hampfrø var lett tilgjengelig på markedet, billigere enn linfø, da man dyrket store mengder hamp til tauverk og striesekker, til blant annet oppbevaring av poteter. Hampfrøoljen var grønn på fargen på grunn av sitt store innhold av klorofyll. Grønnsåpen utkonkurrerte derfor fort linsåpen på pris. Grønnsåpe ble brukt til alt, både som kropps-, hårvask og klesvask. Først i 1935 kom tøyvaskemiddelet Blenda. 

I 1937 kom det forbud mot dyrking av Hamp i USA på grunn av cannabisplanten. Dette spredde seg til Norge, og man ble avhengig av å bytte ut hampfrøoljen med noe annet. En lengre periode brukte man linolje i stedet, grønnsåpen var ikke lenger grønn med gulbrun på farge, men beholdt navnet. 

I dag kokes grønnsåpe på vegetabilske oljer og kalilut, og er ikke lenger så fet, som den var i «gamledager». pH i Lilleborgs Krystal grønnsåpe i dag er 13, og det er nesten lut.(pH14 er lut). Det betyr at dagens grønnsåpe ikke er særlig egnet til å skure inn et ubehandlet skuregulv, den tørker ut gulvet, og er mer et rengjøringsmiddel enn et innskuringsmiddel. Grønnsåpe kan imidlertid brukes til vedlikeholdsvask på ubehandlede tregulv.

Inntil for få år siden leverte Lilleborg grønnsåpe både i fast og flytende form, i dag leveres den kun i flytende form.
  
Grønnsåpe må ikke brukes på linoleumsgulv, advarer Lilleborg på egen nettside. 
     
Dansk brunsåpe Også danskene brukte mye linsåpe til skuring av gulv. Dette endret seg under 1800-tallet i Danmark da husdyrholdet eksploderte. I forbindelse med salg av kjøtt og smør til eksport, ble det et stort overskudd av animalsk fett, som kunne brukes i såpeproduksjon. Gjennom handel med utlandet ble det også tilgang på billig palmeolje og kokosolje. Dette gjorde at linsåpen ble helt utkonkurrert. Brunsåpe ble i hovedsak kokt på talg og kalilut på 1800-tallet og starten av 1900-tallet,
i dag kokes brunsåpe på vegetabilske oljer og kalilut. pH er 13 i konsentrert form, 11 utblandet i vann til såkalt bruksblanding. Det er ingen rester av linolensyre i såpen, siden den er kokt på vegetabilske oljer med meget lavt innhold av linolensyre, så brunsåpe er, i likhet med dagens grønnsåpe, kun et vaskemiddel, og ikke egnet til å såpe inn et ordentlig skuregulv. Brunsåpen er selfølgelig godt egnet til andre ting, for eksempel vask av pensler til linoljemaling, men penslene må skylles grundig etterpå, gjerne ettervaskes med oppvaskmiddel med pH7, da høy pH gulner linoljemaling kraftig. Den kan også brukes som malingsfjerner, da man kan smøre et tykt lag brunsåpe på en malt overflate, legge plastfolie over, og deretter skrape av malingen neste dag.

Brunsåpe leveres i fast form.

Dansk såpespon lages av lutbehandlet kokosolje og talg. Den inneholder 85% fett, men under 1% linolensyre. Produsenten fremhever av at den er meget velegnet til såpeskuring av gulv. Jeg skal ikke bestride dette, men man skal være klar over at det ikke finnes tradisjon for bruk av såpespon med dette innhold til gulvbehandling i Norge.

Med sitt lave innhold av linolensyre(under 1%) mener jeg såpespon først og fremst er et rengjøringsmiddel i likhet med mange andre rengjøringsmidler. pH er tilnærmet lik 11,5 i bruksblanding.

Såpespon har flere andre gode egenskaper, som for eksempel som tøyvaskemiddel til lin og ull, og ellers vedlikeholdsvask av gulv og tremøbler.

Ny norsk grønnsåpe: Molo jobber for tiden med et norsk firma som lager en mer gammeldags  grønnsåpe. Denne grønnsåpen har lang historie, og såpen kokes med olje og kalilut i hele 7 dager, før den er klar. pH er 11, som Allbäcks linsåpe. Vi har tro på dette produktet, men det vil ta tid før det er klart for salg.

I mellomtiden er Allbäck og Ottosson linsåpe meget gode alternativer for skuregulv. Begge produsenter leverer nå både uparfyrmert og parfyrmert linsåpe i mange ulike dufter. 

På det norske markedet i dag, selges linsåpe fra flere linsåpeprodusenter(ingen av dem laget i Norge).

Jeg har ikke undersøkt dem nærmere, eller målt pH, og velger derfor ikke å uttale meg om dem, men holder meg til å dokumentere linsåpene til Allbäck og Ottosson, som vi selger hos MOLO.

Det betyr ikke at jeg mener at de andre linsåpene er uegnet til bruk på skuregulv, jeg har bare ikke testet dem.

Tyrilåg og Einerlåg: Når det gjelder vedlikeholdsvask etter innskuring, kan flere produkter benyttes. For eksempel liker mange den tradisjonelle duften av Tyrilåg og Einerlåg til jul. Dette er grønnsåpe tilsatt duft, og Diesen Kolonial leverer utmerkete såper til dette formål, som vi også selger hos MOLO. 

Oppskrift på såpeskuring av gulv, finnes i egen fagartikkel, som kan printes ut på MOLO sin hjemmeside under fagartikler og oppskrifter.

Skrevet av Torill Løvstad 30.06.2023, MOLO AS, Erling Skjalgssonsgate 19, 0267 Oslo.  www.moloas.com.
 
 
 
Skriv ut
Legg til i favoritter
Tips en venn